Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

Конспект мандрівника: Як отримати візу США

  • 07.08.2019 16:23
  • Dmytro
Статуя Свободи

Після запровадження безвізового режиму з ЄС багато наших туристів встигли насолодитися подорожами Європою, не гаючи перед цим часу на збирання паперів для європейських консульств чи візових центрів. Однак є ще країни, які, на жаль, ще нескоро змінять візову політику щодо України. Однією з таких держав залишаються США.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Досвідчені мандрівники рано чи пізно починають розміркувати над мандрівкою до США. Безумовно, вона запам’ятовується на все життя. Америка – величезна країна і там насправді є на що подивитися: хмарочоси Нью-Йорка, сонячні пляжі Флориди, один з найглибших каньйонів світу – Гранд-Каньйон, драйвова Каліфорнія, а також десятки приголомшливо прекрасних національних парків. Але щоб потрапити до США замало лише бажання. Громадянам України для візиту до Сполучених Штатів потрібна віза.

В Україні панує думка, що візу до США занадто складно оформити. В якійсь мірі це просто поширений міф, але в певному сенсі деякі труднощі все ж таки є.

Держдеп США щорічно публікує статистику видачі американських віз по всьому світу. З неї випливає, що кількість неімміграційних віз, виданих українцям, досить велика. У минулому році більше 43,4 тисяч наших співгромадян отримали візи категорій В, що дають право приїжджати до США з туристичною метою або в бізнесових справах, розповідає мандрівник Еміль Салманов, який об’їздив США уздовж і поперек.

Видаються такі візи зазвичай на 10 років і «живуть» вони поза терміном дії паспорта, в якому така віза вклеєна. Її власник може приїжджати до США і перебувати там кожен раз до 6 місяців (якщо офіцер на в’їзді не вкаже інший термін), – розповідає він. – Чи складно отримати таку візу? І так, і ні. Приблизно 4 з 10 аплікантів не отримують візи. Одна з причин полягає у тому, що замість офіційного сайту, де чітко прописана процедура видачі віз, туристи під час подачі заяви на її отримання та на співбесіді часто покладаються на поради з пліток.

Для початку треба визначитися з типом візи, яка потрібна для подорожі до США. Якщо громадянин України їде до США з туристичною метою, йому потрібно отримати неімміграційну гостьову візу категорії B-2. Саме про неї ми і будемо далі розповідати. Радимо вивчити офіційний сайт про те як подати заяву на отримання візи США, звідки і ми взяли офіційну інформацію для цієї статті.

Українка Анна Бонд, що вже двічі отримувала візу до США, стверджує, що нічого важкого в процедурі отриманні візи до цієї країни немає.

Хоча я неодружена і в мене немає дітей, на що інколи звертають увагу в посольстві США, але жодних перешкод для отримання віз в мене у зв’язку з цим не було, – розказує вона. – Сплачуєте збір, заповнюєте анкету, що для мене найважче, робите фото для нього в електронному вигляд і надсилаєте анкету. Після того реєструєтеся на співбесіду, яке триває дві-три хвилини. В мене запитували про мету подорожі до США. Я відповіла, що туризм. Більше особливо нічого не запитували, ні про дохід, ні про наявність у власності нерухомості.

Еміль Салманов радить не звертатися за допомогою в отриманні віз до «рішал».

Швидше за все це шахраї, які візьмуть з вас гроші, але нічого вирішувати не будуть, – розповідає він. – Правда, є помічники, які просто вигадали спосіб як краще заповнити анкету, щоб підвищити ваші шанси. Ви можете звернутися до них, але при цьому повинні пам’ятати, що працюють вони не безкоштовно, позитивний результат гарантувати вони не можуть і відповідальності в разі відмови вони не несуть.

Збір за видачу візи

Таким чином, першим кроком у процедурі подачі заяви на отримання візи є сплата збору в розмірі $160 за її розгляд. Його необхідно сплатити незалежно від того, буде видана віза чи ні. Хоча розмір збору зазначено в доларах США, його потрібно сплатити в гривнях за поточним консульським обмінним курсом. Збір можна сплатити лише у будь-якому відділенні Райффайзен Банк Аваль.

Заповнення анкети

Наступним кроком для здобувача візи буде заповнення анкети на отримання неімміграційної візи DS-160:

  • її потрібно заповнити он-лайн кожному апліканту, включаючи дітей
  • анкету DS-160 потрібно відправити лише через інтернет до проведення співбесіди
  • після заповнення візової анкети генерується сторінка підтвердження з буквено-цифровим штрихкодом, яку треба буде роздрукувати
  • після відправки анкети не можна буде вносити до неї жодних змін
  • при подачі заяви DS-160 необхідно завантажити свою фотокартку, зроблену протягом останніх шести місяців

Запис на співбесіду

Після того, як здобувач заповнить та відправить анкету, потрібно записатися на співбесіду. Покрокова інструкція виглядає так:

  • потрібно створити профіль у відповідній системі, заповнивши всі поля та створивши пароль. Як тільки аплікант увійде до системи, він побачить панель, на якій треба буде натиснути опцію запису на співбесіду
  • далі потрібно вибрати тип візи, ввести персональні дані, додати члена сім’ї, вписати десятизначний номер штрихкоду зі сторінки підтвердження візової анкети DS-160, вибрати місце доставки документів
  • і, власне, записатись на співбесіду на конкретну дату

На співбесіду треба взяти з собою роздруковану копію листа-підтвердження призначеної співбесіди, сторінку підтвердження подачі заяви DS-160, одну фотокартку, зроблену протягом останніх шести місяців, дійсний закордонний паспорт, а також оригінал квитанції про сплату консульського збору.

Які потрібні документи під час співбесіди

Більшість людей, які коли-небудь отримували візу до США в один голос скажуть, що непотрібно ЖОДНИХ документів. Дійсно, ви можете взяти з собою на співбесіду будь-які папери, що підтверджують вашу фінансову спроможність: довідку з роботи, податкові платежі, наявність майна або частки в бізнесі, наявність активів. Але, з великою ймовірністю, вас про них ніхто не спитає. А от що би ми порадили як must have, то це конкретний маршрут поїздки і копію попередніх закордонних паспортів з візами і штампами, які би свідчили, що ви людина, яка не перший раз закордон їде.

Наприклад, директор турагентства Tabu Tour Максим Циркель запевняє, що на співбесіду не потрібно нести купу документів.

Співробітник консульства США вирішує видати чи ні візу за результатами спілкування. Важлива тільки розмова, – стверджує він.

Еміль Салманов теж не радить перестаратися зі збором документів.

Візові офіцери подумають, що ви занадто прагнете потрапити до США. Основне їхнє завдання – відсіяти потенційних емігрантів і заробітчан від справжніх туристів. Намагайтеся бути доброзичливими, не вступайте в суперечки, не пхайте документи, які ви з собою принесли. Відповідайте на питання по суті, але уникайте занадто довгих або занадто коротких відповідей. Якщо офіцера зацікавить щось у вашій біографії – він про це обов’язково запитає, – розповідає він.

Варто пам’ятати, що консульський офіцер, що отримує запит на видачу візи, розглядає кожного апліканта як потенційного мігранта. Тому метою кожного туриста на співбесіді є довести, що він не має наміру залишатися в США після мандрівки.

Максим Циркель каже, що головною помилкою здобувачів віз до США є те, що туристи під час підготовки до співбесіди занадто багато зусиль приділяють темі самої поїздки, а не доказів вкорінення в Україні. Але співробітникам посольства США не так важливо, куди і навіщо їдуть до США українці, а те наскільки у них є найміцніші зв’язки з Україною, розповідає він.

Українка Ірина Р., члени родини якої недавно отримали візи до США, говорить, що, насправді, процедура її отримання досить нескладна.

Я оплатила збори в першій декаді липня. Найближчий запис на співбесіду був на 1 серпня. Родичів запитали куди вони їдуть. Вони відповіли, що до знайомих у гості, а потім до Disneyland. Запитали про мене, чому я не подавалась на візу? Вони сказали, що у мами є віза. І все. Більше питань не було. Підтвердження економічної спроможності на вимагали. Дали всім візи на 5 років. З собою брали на співбесіду з додаткових документів тільки документи на нерухомість, – розповідає вона.

Відомій мандрівник Григорій Скобло також каже, що його нещодавно співбесіда на отримання візи до США пройшла дуже добре.

У мене ідеальна візова історія, багато відвідувань далеких і непростих країн. Крім того, в минулому у мене вже була американська віза. Загалом все пройшло гладко, без хвилювань. Заповнив анкету, заплатив, прийшов на інтерв’ю. Буквально 2-3 доброзичливих питання про те, навіщо їду до США, чим займаюся тощо, і блакитна картка з підтвердженням отримання американської візи у мене в руках, – повідомив він.

Позитивний досвід оформлення віз до США і в українки Тетяни Попової, яка вже двічі їх отримувала.

Обидва рази все пройшло відмінно. Мені здається, дуже важливо на співбесіді відповідати правдиво на всі питання. І не «плутатися в свідченнях», тобто треба добре запам’ятати дати поїздок, точно вказувати коли і до кого ви їдете, де працюєте тощо, – розповідає вона. – В ідеалі, звичайно, їхати до США в перший раз у відрядження. У всякому разі у мене був перший досвід саме такий. І чим солідніше компанія, яка вас запрошує, тим, напевно, краще. Хоча зараз вже непотрібно для туристичної візи запрошення, але мені здається, реальне запрошення точно не буде зайвим. Вже перебуваючи в США, категорично не раджу порушувати будь-які закони. В принципі закони краще ніде не порушувати, але в США особливо. Там настільки добре працюють правоохоронні органи, що спроби, наприклад, незаконно попрацювати при наявності туристичної візи або ще якісь для вас, здавалося б, незначні порушення, можуть закінчитися депортацією.

Вже в кінці співбесіди претендентові повідомлять результат. Якщо заяву на отримання візи буде схвалено, аплікант зможе отримати документи двома способами: за додаткову оплату службою кур’єрської компанії ТMM Express або без додаткової оплати в офісі цієї компанії.

Коротко про головне. Поради від “У відпустку”

  • не плануйте подорожі до США, якщо в паспорті маєте лише Туреччину і Єгипет. Треба трохи поїздити світом, тоді ваші шанси отримати візу виростуть в рази і не буде непотрібної відмови в історії подачі прохання про візу
  • в анкеті вказуйте дохід (не плутати з заробітною платою), який свідчить про вашу фінансову можливість подорожувати Америкою
  • не збирайте купу “макулатури”, щоб доказати, що вас в Україні тримає власніть на нерухомість, автомобіль тощо. Це все легко продається і ні про що не свідчить
  • мандруйте з родиною, адже спроби довести, що ви обов’язково повернетеся до України, бо тут у вас лишається родина, ні на що не діють. Навпаки, це нормально, коли родина спільно хоче провести свою відпустку в США, поїздити разом по національних парках або показати дітям Діснейленд. Головне, щоб було очевидно, що ви можете собі цю подорож дозволити
  • за можливості, не вказуйте, що метою вашого візиту до США є відвідування знайомих чи родичів. Якщо у вас є члени родини в Сполучених Штатах, то ви це вкажете в анкеті, а от про друзів згадувати необов’язково. Навіть за наявності родичів, робіть акцент на туризмі. Тобто, так, ви завітаєте до родини, але їдете все ж таки мандрувати Америкою

Вам відмовили у візі США

Що робити в разі відмови? Еміль Салманов в такому випадку радить продовжувати подорожувати 🙂

Їхати в інші країни і насолоджуватися життям. Я це називаю «тюнінгувати паспорт» – відкривати візи до інших країн і отримувати відмітки про в’їзд. Якщо ви плануєте повторно подаватися на візу до США, порадив би обережно ставитись до вибору країн майбутніх подорожей. Краще відвідувати ті держави, з якими у американців добрі стосунки, – розповідає він. – При цьому радив би не поспішати з повторною спробою подачі на візу після відмови. Першим питанням буде «що змінилося у вашому житті за час, що минув після попередньої подачі?». Оскільки причини відмови ніхто швидше за все не скаже, то і до відповіді на дане питання підготуватися не зможете.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей