Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

#UvidpustkuRoutes. Кіпр: Ларнака → Ая-Напа → Каво Греко → Протарас → Нікосія → гори Троодос → Поліс → півострів Акамас → ущелина Авакас → Пафос → пляж Афродити → Куріон → Лімасол → Хирокитія

  • 16.05.2020 16:37
  • Eugene
Кіпр Каво Греко

Ми не могли оминути такий популярний, цікавий і знайомий для багатьох українців Кіпр! Ідея порталу “У відпустку” полягає у тому, щоб кожен мандрівник зміг отримати якомога більше задоволення від подорожі. Тому ми склали маршрут до найцікавіших місць Кіпра, який допоможе вам у майбутньому не обмежуватися відпочинком лише у готелі, а вирушити на пригоди цим прекрасним островом.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Зверніть увагу, що наш маршрут пролягає лише територією південного Кіпра, яка контролюється Республікою Кіпр і визнана ООН. 

Кіпр – третій за розмірами острів Середземного моря і географічно важливий пункт між західною Європою та Азією. За кількатисячолітню історію острова відбулося багато подій, але практично весь час життя Кіпра було пов’язане з елліністичною культурою або культурою Древньої Еллади. За великим рахунком, Республіка Кіпр – це друга грецька держава в Європі, яка населена переважно етнічними греками, одна з офіційних мов – грецька, традиції, свята, релігія та звичаї також переважно грецькі. Головний дохід Кіпра – це туризм, тому на острові цінують своїх гостей і намагаються зробити все, щоб кожен подорожуючий не тільки поїхав з позитивними враженнями, а й повернувся ще. На острові гарно розвинена інфраструктура, величезна кількість готелів, розваги та екскурсії на будь-який смак і бюджет, безпека для туристів на вищому рівні, а місцеві можуть здивувати знанням зручної для вас мови. Довгий час Кіпр був колонією Великобританії, що призвело до популярізації англійської мови. З такими умовами не дивно, що Кіпр такий популярний серед українських туристів. Тому ми і вирішили скласти маршрут подорожі, який ви можете подолати на орендованому автомобілі (на Кіпрі лівобічний рух) або автобусами.

пафос порт камера

На Кіпрі (тут і далі мається на увазі Республіка Кіпр) два міжнародних аеропорти і в обидва виконуються рейси з України як регулярні, так і сезонні. В якості прикладу ми проклали маршрут з аеропорту Ларнаки, адже до нього виконуються рейси з кількох міст України. Ларнака – це третє за розмірами і портове місто Кіпра, також звідти роз’їжджаються туристи на різні курорти острова. Якщо затриматися в Ларнаці на деякий час, то можна прогулятися відомою набережною Фінікудес, яка прилягає до однойменного пляжу і до пляжу Mackenzie – найкращого в місті.

ларнака вулиця з пальмами

Якщо ваша подорож припадає на зимовий період, тоді обов’язково поїдьте на місцеве Солоне озеро, на якому в цей період мешкають зграї рожевих фламінго.

Також на березі озера розташована мечеть Хала Султан Текке 1816 року – одна з головних святинь для мусульманського населення острова. Серед пам’яток Ларнаки відзначемо акведук Камарес, який був побудований турками і використовувався до початку XX століття, Ларнакську фортецю XVII століття, мечеть Аль Кебір, церкву Святого Лазара IX століття, музей Пієрідіса та церкву Панагія-Ангелоктісті.

Кіпр Ларнака

До Ларнаки прибуває головна частина туристів, самостійних та “пакетних”. Цікавить їх головний курорт Кіпра – Ая-Напа. Розташований за 50 км від Ларнаки, курорт облаштувався на одній з найгарніших частин узбережжя острова, де прекрасні пляжі з лазуровим морем чергуються зі скелястими бухтами і затоками. Найвідоміші пляжі курорту – це Ніссі Біч, Ланда Біч, Макроніссос та Глікі Неро, біля якого знаходиться відома природна арка “Міст кохання”, улублене місце для фотографій серед туристів.

Кіпр море

В Ая-Напі є все для повноцінної відпустки. Курортні готелі на будь-який бюджет, парк з атракціонами, аквапарк, численні клуби, ресторани і таверни, крамниці, водні і спортивні розваги, а також кілька цікавих пам’яток – венецианський монастир XV століття, церква у скелі VII-IX століть, музей Таласса, Парк скульптур, Парк кактусів.

Кіпр Айя-Напа

Східну частину курорта займає мис Греко і Національний природний парк Каво Греко. На величезній території, серед прекрасної природи облаштовані оглядові майданчики, місця для пікніка, велосипедні та пішохідні стежини, але головне в парку – це узбережжя, яке складається зі скелястих круч, печер, лагун, заток і природних арок. До Блакитної лагуни організовують екскурсії на човнах, щоб насолодитися чудовими видами, прозорою водою, печерами, дайвінгом або риболовлею. На краю миса розташований маяк – гарне місце для панорамних фотографій.

Кіпр Айя-Напа

Сусідній від Ая-Напи курорт, Протарас, розташований на протилежному узбережжі і більше подобається туристам, які шукають спокійного відпочинку або їдуть у відпустку родиною. В Протарасі знаходяться кілька чудових пляжів, на кшталт Фіг Трі та Фламінго, скелясті бухти з лазуровим морем, Парк підводних скульптур – цікаве місце для пірнання. Курорт також межує з мисом Греко, а на південній частині знаходиться печера Циклопа. В центрі курорту розташований музичний фонтан, що танцює. Біля нього приємно проводити вечори, особливо якщо ви подорожуєте з дітьми.

Кіпр Протарас

Ще один курорт в цьому регіоні, який розташований на півночі від Протараса – Паралімні. Він також сподобається туристам, які прагнуть спокійного відпочинку. Хоча центр міста знаходиться не на березі моря і не вважається туристичним, проте на узбережжі в регіоні знаходяться кілька гарних пляжів і цікавий океанаріум.

Кіпр Паралімні

Столиця Кіпра, Нікосія, розташована всередині острова і на півночі держави. Історичні події розділили місто уздовж історичного центру кам’яним муром, а ще на знаках і вказівниках можна зустріти інші назви міста Лефкосія та Лефкоша. Нікосія не зовсім туристичне місто, але принаймні один день варто витратити на неї. Прогулянка південною частиною старого міста точно принесе задоволення, особливо вулицею Ледра. На додачу можна відвідати історичний і археологічний музеї, палац Архієпископа та кілька історичних соборів. З вежі Шаколіс відкривається прекрасний вид на центр Нікосії.

Кіпр Нікосія

Наступну зупинку пропонуємо зробити в серці Кіпра – місті Троодос, який стоїть у підніжжя гори Олімп. Пам’ятаєте, що Кіпр – це друга грецька держава?! Тому на острові і гора названа, як і її “старший брат” на території Греції. В цьому регіоні варто затриматися на кілька днів. Взимку туди приїзджають охочі покататися на лижах і сноуборді, адже у горах Троодос випадає достатньо снігу, щоб провести повноцінний гірськолижний сезон.

Кіпр Троодос

Влітку гори насичені свіжим повітрям і ряснять різноманітною зеленню, що робить їх гарним місцем для відпочинку і піших трекінгів. Кількагодинна прогулянка пішки відділяє місто від невеликого водоспаду Каледонія.

Кіпр Троодос водоспад

За 30 км від Троодоса розташований найвідоміший на Кіпрі православний монастир Кіккос, в якому зберігаються безцінні ікони. Ще один цікавий монастир Святого Христа знаходиться за 18 км від Троодоса. Його історія починається з 210 року і зараз в ньому зберігається колекція релігійних реліквій різних епох.

Кіпр Омодос

Всередині Кіпра місцеве населення активно займається сільським господарством, в тому числі і виноробством. Часто дороги пролягають серед виноградників, а в селищах розташовані виноробні. На деякі організовують екскурсії та дегустації.

Кіпр

Якщо вам подобаються природні парки, тоді завітайте до Пафос-форест. Природний парк розташований на півночі від Олімпу і ізрізаний гірськими серпантинами, що дозволить вам насолодитися видами з вікна автівки або зупинитися в якомусь обладнаному місці на прогулянку.

Кіпр Троодос

Далі шлях пройде на північне узбережжя острова до міста Поліс (повна назва Поліс Хрисохус). Чудовий і спокійний курорт, в якому можна відпочити на гарних піщаних пляжах, а ще поїхати на захід до затоки Хризоху, в якій знаходиться Купальня Афродити. За легендою богиня кохання народилася саме на Кіпрі, тому багато місць на острові носить її ім’я. Грот, наповнений джерельною водою і оточений садами, був тим місцем, де Афродита зустрічалася зі своїм коханим Адонісом.

Кіпр Акамас

Трохи далі на північ від Купальні знаходиться мальовниче узбережжя Маноліс з блакитною лагуною, скелястими кручами та печерами. Весь цей регіон – це невеликий півострів Акамас, територію якого займає однойменний Національний природний парк. Уздовж всього берега можна зустріти чудові галькові пляжі з прозорою водою, прекрасні краєвиди, майже дикі ліси з унікальними рослинами, а на півночі півострова знаходиться маяк з гарним панорамним видом.

Кіпр Акамас

Дорогою з Акамаса на південь варто заїхати на пляж Лара. Довга берегова лінії, яка не наповнена туристами – це дуже вдале місце для спокійного відпочинку.

Кіпр

За 6 км на південь від пляжу знаходиться цікава природна пам’ятка Кіпра – ущелина Авакас. Багато тисячоліть річка прорізала собі шлях серед скель і залишила величний коридор, яким зараз цікаво пройтися. Ущелина звужується від краю до краю та перетворюється на зовсім тісний прохід, тому непередавані емоції від походу вам гарантовані.

Кіпр ущелина Авакас

Ущелина межує з курортним регіоном біля міста Пейя, в якому можна зробити зупинку. Окрім чудових і облаштованих пляжів в самому місті, недалеко від нього знаходиться Купальня Адоніса – це невелике озеро серед лісу, яке наповнює однойменний водоспад.

Кіпр водоспад Адоніс

На узбережжі біля Пейї знаходиться одна з найулюбленіших точок серед фотографів, з видом на розбитий корабель.

Кіпр Пейя

Наступна зупинка в Пафосі. Туди виконуються регулярні рейси з Києва, тому можете планувати подорож і з цього міста. Пафос занесений до спадщини ЮНЕСКО, адже на його території зібрано багато пам’яток і реліквій різних епох. Серед них візантійський замок Сорока Колон VII століття, середньовічна фортеця Пафоса, катакомби Святої Соломонії – християнська святиня, гробниці царів датовані IV століттям до н.е., Древнє місто, церква Хрісополітесса XII століття, Візантійський музей, археологічний та етнографічний музеї. В Пафосі знаходиться один з найкращих аквапарків острова і акваріум.

кіпр пафос королівська гробниця

На північ від Пафоса розташований унікальний монастир Святого Неофіта XII століття, який збудований у скелі.

За 25 км від Пафоса на південь знаходиться один з популярних пляжів Кіпра – Петра-ту-Роміу або пляж Афродити. За легендою це місце має надприродні властивості і сприяє коханню та міцним стосункам, варто лише покупатися у лазуровому морі. Бухта “прикрашена” різноманітними валунами і гарно пристосована для відпочивальників.

Кіпр Петра-ту-Роміу

На шляху з Петра-ту-Роміу до Лімасола знаходиться античне місто Куріон, вірніше руїни поселення, яке датується XII століттям до н.е. і яке належало грекам, римлянам і візантійцям. Зараз на території міста працює археологічний музей під відкритим небом.

Кіпр Куріон

Недалеко від Куріона розташований замок Колоссі XII століття – одна з головних пам’яток в регіоні. На території працює невеликий музей, а сама споруда – це гарний взірець архітектури часів лицарів-госпітальєрів. Таким чином можна дістатися до Лімасола – друге місто Кіпра за значенням. Портовий статус не заважає місту приймати туристів. Уздовж моря тягнеться затишна набережна з крамницями, тавернами і зонами для відпочинку, в місті є два аквапарки і зоосад. Цікава і історична частина Лімасола, яку очолює Лімасольська фортеця. В цьому районі можна відчути атмосферу стародавньої Греції. Для відпочинку на морі в місті доступні кілька гарно облаштованих пляжів, один з них суміщений з евкаліптовим гаєм, в якому можна подихати ароматами цих дерев.

Кіпр Лімасол

Окрім того, Лімасол – промисловий центр Кіпра і столиця виноробства. Заплануйте екскурсію на одну з найбільших виноробень Кео Алікі. Там ви побачите процес виробництва найкращих і найстарших сортів вина.

Кіпр Лімасол вино

На сході Лімасола знаходяться руїни ще одного античного міста Аматус, яке мало статус міста-держави Древньої Греції і в ньому була святиня поклоніння Афродиті.

Кіпр Лімасол Аматус

На півшляху з Лімасола до Ларнаки знаходиться важлива і навіть унікальна археологічна пам’ятка – поселення Хирокитія періоду неоліта. Доведено, що люди жили на Кіпрі ще за 7 тисячоліть до н.е. На території музею можна побачити будинки круглої форми, які були реконструйовані на залишках оригінальних споруд.

Кіпр Хирокитія

Розміри Кіпра дозволять вам побачити принаймні частину з цих цікавих місць, варто лише не обмежувати себе відпочинком у готелі 😉

Маршрут подорожі:

Ларнака – Ая-Напа – мис Греко і парк Каво Греко – Протарас – Паралімні – Нікосія (південна) – Троодос – гора Олімп – монастир Святого Хреста – водоспад Каледонія – монастир Кіккос – Поліс – Купальня Афродити – парк Акамас – пляж Лара – ущелина Авакас – Пейя – Пафос – Петра-ту-Роміу – античне місто Куріон – Лімасол – руїни Аматуса – Хирокитія – Ларнака

Щоб забронювати або отримати більше інформації про готелі та оренду авто, клікніть у надані нижче скріншоти або лінки.

Готель

На час подорожі знайшли для вас кілька прикладів гарних готелів:

Ая-Напа – Agrino Hotel Apartments

Agrino Hotel Apartments

Пафос – Artemis Cynthia Complex

Artemis Cynthia Complex

Лімасол – Bed & Breakfast Danae Villas, Cyprus Villages

Bed & Breakfast Danae Villas, Cyprus Villages

Вказані на сторінці ціни є дійсними на момент публікації промоційної пропозиції. Пам'ятайте, що ціна може бути вищою або нижчою, ніж та, яку ви бачите на скрінах. На жаль, добрі промоції і акційні ціни швидко закінчуються. Якщо ви хочете скористатися з акційної ціни, опублікованої на нашій сторінці, вам треба досить оперативно після публікації тексту перейти за лінками на сторінку нашого партнера, який пропонує знижені ціни. Щоб не прогавити акції на цікаві для вас авіаквитки і тури, радимо вам створити аккаунт на сторінці У відпустку і отримувати миттєві повідомлення про найдешевші квитки і подорожі. Також можете підписатися на наш канал в Telegram.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей