Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

#UvidpustkuRoutes. Єгипет: Каїр → Александрія → Суецький канал → Шарм-ель-Шейх → Кольоровий каньйон → гора Синай → Хургада → Луксор → Едфу → Марса-Алам → парк Ваді Ель-Гамаль → Асуан → Абу-Сімбел → Біла пустеля

  • 11.06.2020 15:28
  • Eugene

Напевно, багато людей, які читатимуть цю статтю, вже були в Єгипті і можливо не один раз. Ми вирішили скласти маршрут подорожі цією країною для того, щоб показати на скільки Єгипет різнобічний та цікавий і не варто обмежувати себе лише відпочинком у курортному готелі. Плануйте мандрівку на майбутнє, користуйтеся нашими підказками і ви зміните свою уяву про цю стародавню і багату на історичні події країну.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Якщо написати в інтернет-пошуковику запит “Єгипет”, то одразу з’явиться купа пропозицій на відпочинок від туристичних агенцій. Дуже велика популярність морських курортів Єгипту, на жаль, затьмарила цікавість до історичних міст, безцінних пам’яток стародавньої архітектури, природи уздовж Ніла та пустель, релігійних святинь та ще багато чого іншого. Ми пропонуємо це виправити і вирушити на пригоди до найцікавіших і найвизначніших місць Єгипту. На території сучасної Республіки Єгипет виникла одна з перших держав на планеті і колиска стародавньої цивілізації. Близько 7500 років тому в долині Ніла оселилися перші племена, які почали займатися сільським господарством і розвиватися як суспільство та народ з особливою культурою. Територія Єгипта пережила розквіт і занепад, належала Візантії, Османській імперії, різним арабським халіфатам, французам та британцям. Найяскравіший період існування Єгипта пов’язаний з правлінням так званих династій, тобто, кажучі простіше, безпосередньо єгипетською цивілізацією. За такий довгий період існування і через величезну кількість різних подій на території країни назбиралися численні історичні скарби, артефакти і пам’ятки архітектури. Деякі з них були втрачені або знищені, деякі зберігаються в інших державах світу, а деякі і досі вражають своїми розмірами та історичним значенням. Для охочих побачити все це ми і склали маршрут подорожі і в якості прикладу проклали його зі столиці Єгипту. Дістатися до Єгипту з України можна численними чартерними рейсами до Шарм-ель-Шейха або Хургади у складі пакетного туру чи придбавши авіаквитки в туристичній агенції. До Каїра можна долетіти багатьма класичними авіакомпаніями з пересадками в аеропортах Європи і Близького Сходу або рейсами МАУ. Громадянам України для перебування в Єгипті потрібна віза, яку можна отримати в аеропорті, заплативши 25$. Виняток становить Синайський півострів (аеропорт Шарм-ель-Шейха), на якому можна перебувати без візи.

Єгипет пустеля

Територія Єгипту більш ніж в півтора рази більша за Україну, тому охопити все цікаве за одну подорож може бути не під силу всім мандрівникам. За бажанням ви можете обрати більш цікаві і зручні для себе напрямки. Прилетівши до Каїра, заплануйте перебування в ньому щонайменше кілька днів, адже столиця Єгипту – велике місто. Каїр має дуже відомого сусіда, місто Гіза. На перший погляд може здатися, що це єдине адміністративне місто і Гіза – лише район. Щоб не ускладнювати маршрут, ми будемо розглядати Каїр і Гізу як єдине туристичне місце. Чим перш за все відомий Єгипет?! Звісно, пірамідами і в Гізі знаходяться найвідоміші з них: піраміди Хеопса, Хефрена, Мікеріна та невеликі піраміди королеви, а шлях до них оберігає Великий Сфінкс – ще один символ Єгипту.

Єгипет піраміда

На території археологічного парку, окрім великих пірамід, знаходяться похоронні храми, храм сфінкса, мастаби, гробниці цариць та фараонів, село ремісників, кілька кладовищ і кілька відносно маленьких пірамід. Зі східного боку від парку можна зупинитися в одному з багатьох готелів і щодня насолоджуватися гарним видом на ці рукотворні дива світу.

Єгипет Каїр Гіза

В Каїрі знаходиться найстарша у світі фортеця Салах-ад-Діна, з якої відкривається чудовий вид на місто, а на її території розташовані мечеті Аль-Азхар, Ібн Тулуна і Мухамеда Алі. Від цитаделі тягнеться вражаючий за розмірами акведук і колоритна історична вулиця Аль-Муїз – одне з найкращих місць для прогулянок, особливо ввечері.

Єгипет Каїр

Для охочих дізнатися більше про історію Єгипту в Каїрі працює Єгипетський музей з величезною колекцією реліквій та артефактів, серед яких відома скарбниця Тутанхамона.

Єгипет Каїр

Продовжити огляд міста можна з середньовічного району Хан-ель-Халілі і однойменного базару – найбільшого ринку Близького Сходу, який працює з XIV століття.

Єгипет Каїр

Також серед пам’яток Каїра і Гізи відзначимо селище Фараонів, піраміду Джосера, музей Сонячної лодії, мечеть Амра ібн Аль-Ааса, блакитну мечеть Каїра, сад Ель-Тахрір, Каїрську вежу, палац Маніал, історичні райони Ісламський Каїр та Христіянський Каїр, площу Тахрір, Місто мертвих та ще багато музеїв і центрів мистецтва.

Єгипет Каїр

Коли побачите всі цікаві місця столиці, вирушайте на зустріч пригодам. Ми пропонуємо одразу поїхати до Александрії, яка знаходиться на березі Середземного моря і практично в дельті Ніла, за 220 км від Каїра. Александрія була заснована у IV столітті до н.е. Александром Македонським, на честь якого і була названа. Зараз місто є другим за значенням і розмірами в Єгипті і головним його портом. Відомість Александрії принесли маяк заввишки 150 метрів і бібліотека. На жаль, вони не зберіглися до наших часів, але на ймовірному місці старої бібліотеки була збудована нова, сучасна будівля, в якій розміщені читальний зал і музеї.

Єгипет Александрія

Місце знищеного маяка теж не порожнє і його займає середньовічна фортеця Кайт Бей, монументальна споруда, яка захищала Александрію протягом кількох століть.

Єгипет Александрія

В Александрії ще варто побачити колону Помпея III століття до н.е., амфітеатр, храм Серапеум, палац з садом Монтаза, катакомби Ком Ель Шукафа, катакомби Ком Аш-Шукафа, мечеть Ель-Мурсі Абуль-Аббаса, резиденцію хедіва Аббаса і короля Фарука та Коптську церкву. Для відпочинку в Александрії є чудовий пляж Мамура – один з найкращих в регіоні.

Єгипет Александрія

Далі ми пропонуємо рушити на Синайський півострів, але на шляху завітати на Суецький канал. Рукотворна річка з’єднала Середземне і Червоне моря та значно скоротила шлях між Європою та Азією. Довжина каналу трохи менше 200 км, останню модернізацію провели у 2015 році, коли побудували нову гілку і розширили стару. Хоча на каналі немає шлюзів і прохід між морями вільний, проте це не робить його менш вражаючою спорудою.

Єгипет Суецький канал

Найвідоміший курорт Єгипту – це безсумнівно Шарм-ель-Шейх (правильна назва Шарм-еш-Шейх). Під час подорожі на Синайський півострів ми також рекомендуємо в ньому побувати, якщо ви до цього не відпочивали там 🙂 Прекрасне узбережжя і яскраве підводне життя Червого моря стали причинами популярності цього регіону серед туристів, що у свою чергу посприяло появі великої кількості різноманітних готелів і туристичної інфраструктури. Туди приїжджають не тільки для байдикування біля басейну, а й для дайвінгу, сафарі, екскурсій до поселень бедуїнів тощо.

Єгипет кораловий риф

В Шарм-ель-Шейху буде зручно зупинитися в одному з якісних готелів і використати курорт в якості базового пункту для поїздок півостровом. За 80 км від курорту на північ знаходиться місто Дахаб, а біля нього Блакитна діра – провалля у морі. Унікальна природна морська пам’ятка завглибшки 130 метрів з’єднана з відкритим морем тонелем і прикрашена кораловим рифом. До діри приїжджають дайвери з усього світу, щоб на власні очі побачити яскраві кольори підводного світу.

Єгипет Дахаб

За 90 км на північ від Дахаба знаходиться ще одне природне диво, але вже не на морі – Кольоровий каньйон. Називається він так через те, що серед червоної породи зустрічаються вставки білого, зеленого, фіолетового, жовтого та інших кольорів. Для туристів організовують піші трекінгі каньйоном, щоб можна було повною мірою намилуватися природною архутектурою і порахувати кількість кольорів та віддінків.

Єгипет Дахаб Кольоровий каньйон

Всередині півострова, приблизно за 3 години поїздки від Шарм-ель-Шейха знаходиться святе для християн місце – гора Синай. На гору приїжджають віряни та паломники з багатьох країн світу і піднімаються на неї у складі організованих груп. Біля підніжжя Синаю розташований монастир Святої Катерини, який був зведений ще у I столітті і слугував також захисною фортецею. Хоча монастир відноситься до православної віри, на його території є мечеть. Таке незвичайне поєднання дозволило вберегти комплекс від руйнувань.

Єгипет Синай Свята Катерина

За 4 км від гори Синай знаходиться найвища точка Єгипта – гора Святої Катерини, заввишки 2629 метри. Ця місцевість популярна не тільки серед паломників, а й серед поціновувачів підкорювати гори і блукати гірськими стежинами. На допомогу туристам приходять невеликі поселення бедуїнів, де можна зупинитися на нічліг, придбати необхідні товари і скористатися організованими екскурсіями.

Єгипет Синай Свята Катерина

На цьому можна завершити огляд Синайського півострова і рушити на “метерикову” частину країни. Щоб не об’їжджати півострів, можна скористатися новим поромним маршрутом з Шарм-ель-Шейха до Хургади, це суттєво зекономить ваш час і урізноманітнить мандрівку морською прогулянкою. Хургада – це другий за популярністю морський курорт Єгипта, але на відміну від Шарм-ель-Шейха, там більше піщаних і рівних пляжів, тому він приваблює відпочивальників з дітьми і охочих поїхати на екскурсії всередину країни. В Хургаді розташований один з найкращих акваріум Єгипта.

Єгипет Хургада

Життя Єгипта тісно пов’язане з Нілом і багато історичних пам’яток знаходиться на берегах та у долинах цієї прекрасної річки. Наприклад, з Каїра організовують круїзи на човнах уздовж річки – дуже популярна туристична розвага. Ну, а ваш шлях з Хургади пройде до міста Кена, в якому можна подивитися на храмовий комплекс Дендера, приблизно IV століття до н.е.

Єгипет човни

Лише за 68 км вгору за течією Ніла від Кени знаходиться ще одне легендарне єгипетське місто Луксор. Достеменно не відомо, коли було засноване місто, але його роль в історії Єгипта переоцінити практично не можливо. Назва Луксор прийшла вже від арабів, а за часів єгипетської цивілізації місто називали Уасет і воно було столицею. Ніл розділяє Луксор на дві частини. Східна частина – це місто живих, де побудовані храми, західна частина – місто мертвих, де розташовані некрополі і гробниці. Головна пам’ятка Луксора і друга за значенням пам’ятка Єгипта – Карнакський храм, перша згадка про який датована періодом XVI-XI століть до н.е. Монументальний комплекс складається з 33-х храмів, колонних залів, алеї зі сфінксами та святого озера.

Єгипет Луксор

Не менш вражає і Луксорський храм, який присвячений богу Амону-Ра і складається з величезних залів, колонад і статуй богів.

Єгипет Луксор

Біля міста знаходиться Долина царів, де ховали фараонів і видатних людей єгипетської цивілізації. Гробниці побудовані у скелях і були оснащені хитрими пастками для захисту від грабіжників. Поруч з долиною знаходиться монуменатльний заупокійний храм Хатшепсут приблизно XV століття до н.е. з унікальними архітектурними рішеннями для того часу.

Єгипет Луксор

Також відзначемо похоронний храм Рамсеса III Медінет-Абу і недалеко від нього Колоси Мемнона – гігантські статуї Аменхотепа ІІІ заввишки 20 метрів.

Єгипет Луксор

За 100 км від Луксору розташоване місто Едфу, в якому можна побачити однойменний храм, присвячений богу Гору. Це другий за розмірами храм Древнього Єгипта, який гарно зберігся до наших часів. В комплексі знаходяться монументальні колонні зали і статуї богів.

Єгипет Едфу

Після такої активної історичної екскурсії пропонуємо знову трохи відпочити на Червоному морі. Цього разу зробіть це на курорті Марса-Алам, який останні роки набирає популярності і активно розвивається. На курорті переважна частина туристів з центральної і західної Європи, першокласні готелі, прекрасні умови для дайвінгу, більш сприятливі умови, ніж наприклад в Шарм-ель-Шейху, для відпочинку з дітьми і ідеальні умови для кайтингу.

Єгипет Марса-Алам

Поруч з Марса-Аламом знаходиться Національний парк Ваді Ель-Гамаль, в якому можна насолодитися лазуровим морем, кораловим рифом, велосипедними прогулянками і практично диким узбережжям Червоного моря.

Єгипет Марса-Алам

Час повертатися до Ніла в місто Асуан. Перше, що вражає в місті – Асуанський гідровузол, величезна гребля завширшки 3 км, яку збудували з метою захисту від повенів і для генерації електроенергії.

Одразу за греблею на Нілі розташовані невеликі острови на чолі з островом Філи. На ньому був колись величним храм, але зараз він перенесений на сусідній острів Агілкія з метою збереження його від підтоплення під час будівництва греблі. В самому місті працює Нубійський музей, який присвячений культурі нубійців.

Єгипет Асуан

Завершуючи подорож уздовж Ніла, завітайте до Абу-Сімбела. Місто розташоване близько до кордона з Суданом і відоме печерними храмами Рамсеса II, які датовані XIII століттям до н.е. Входи до храмів прикрашають величні статуї фараонів та богів. Храми також були перенесені з оригінальних місць з метою збереження від затоплення водосховищем.

Єгипет Абу-Сімбела

Таким маршрутом можна проїхати крізь весь Єгипет, а повернутися до Каїра ми пропонуємо через одне цікаве місце. До цього моменту ми не згадували про Сахару, частина якої знаходиться в Єгипті. Біля міста Фарафра знаходиться дивовижна ділянка Сахари – Біла пустеля. Доведено, що ця ділянка колись була дном океану і коли вода покинула ці місця, а вітер за мільйони років зробив свою частину справи, то зараз там відкривається неймовірно гарна панорама на кастрові утворення білого кольору, кришталеву гору і скелі-гриби. На території Білої пустелі також можна зустріти оазу і поселення бедуїнів.

Єгипет Біла пустеля

Коли ви побачите справжній, некурортний Єгипет, можливо ви зміните свою думку про цю країну назавжди.

Маршрут подорожі:

Каїр – Гіза – Александрія – Суецький канал – Шарм-ель-Шейх – Дахаб – Кольоровий каньйон – монастир Святої Катерини і гора Синай – Хургада – Кена – Луксор – Едфу – Марса-Алам – парк Ваді Ель Гамаль – Асуан – Абу-Сімбел – Біла пустеля – Каїр

Щоб забронювати або отримати більше інформації про готелі та оренду авто, клікніть у надані нижче скріншоти або лінки.

Готель

На час подорожі знайшли для вас кілька прикладів гарних готелів:

Каїр – Pyramids Eyes Hotel

Pyramids Eyes Hotel

Александрія – Eastern Al Montazah Hotel

Eastern Al Montazah Hotel

Луксор – Mercure Luxor Karnak

Mercure Luxor Karnak

Вказані на сторінці ціни є дійсними на момент публікації промоційної пропозиції. Пам'ятайте, що ціна може бути вищою або нижчою, ніж та, яку ви бачите на скрінах. На жаль, добрі промоції і акційні ціни швидко закінчуються. Якщо ви хочете скористатися з акційної ціни, опублікованої на нашій сторінці, вам треба досить оперативно після публікації тексту перейти за лінками на сторінку нашого партнера, який пропонує знижені ціни. Щоб не прогавити акції на цікаві для вас авіаквитки і тури, радимо вам створити аккаунт на сторінці У відпустку і отримувати миттєві повідомлення про найдешевші квитки і подорожі. Також можете підписатися на наш канал в Telegram.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей