Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

#UvidpustkuRoutes. Балеарські острови Іспанії: Менорка і Ібіца

  • 27.12.2020 17:40
  • Eugene
Іспанія Ібіца бухта

Не секрет, що Іспанія одна з найпопулярніших туристичних країн Європи і будь-який її регіон в континентальній частині вартий уваги. Але у неї є і острови, серед яких два невеликих і дуже гарних – Менорка і Ібіца. Ми вирішили розповісти вам про пам’ятки, пляжі і просто цікаві міста цих островів, щоб ви могли більш ретельно підготуватися до подорожі у майбутньому.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Раніше ми вже склали маршрут подорожі Майоркою, а зараз настала черга розповісти про її менших сусідів – Менорку і Ібіцу. Архіпелаг Балеарських островів за свою багатостолітню історію побачив і пережив безліч подій, які залишили після себе сліди у  культурі та житті місцевих мешканців і безцінні пам’ятки. Зараз Менорка і Ібіца – одні з найпопулярніших курортних і туристичних островів Середземномор’я. Такими вони стали завдяки прекрасним природним умовам, м’якому клімату Балеарського моря, чудовим пляжам і традиційно якісному та гостинному іспанському сервісу. Розвиненний транспорт і поромне сполучення між Балеарськими островами дозволить вам за одну відпустку побувати на кожному з них, що значно спростить ваш вибір початкового пункту подорожі. Дістатися на Менорку або Ібіцу з материка можна літаком з багатьох міст Іспанії та інших країн Європи або поромом, наприклад, з Барселони. Не важливий також і сезон, у який ви заплануєте подорож, адже на островах цікаво проводити час будь-коли, але, звісно, влітку там найвищий сезон морського відпочинку.

Менорка

Цей невеликий острів знаходиться на північному сході від берегів Майорки, але на відміну від свого більш популярного сусіда Менорка вирізняється спокійною атмосферою для відпочинку. Пляжі Менорки не заповнені відпочивальниками, курортні міста не зіпсовані сучасними готелями і будівлями, а природа острова зберігається майже у первозданному вигляді. Вся територія острова ніщо інше, як біосферний заповідник, що занесений до спадщини ЮНЕСКО. Такий статус не дозволяє перетворювати Менорку на розкручений курорт, на кшталт все тієї ж Майорки і допомогає острову підтримувати репутацію фешенебельного місця для відпочинку. Розміри Менорки дозволять вам дуже легко побувати у всіх цікавих місцях, оселившись в будь-якому районі острова, адже з одного краю до іншого приблизно година поїздки автомобілем. Пересуватися островом найкраще саме автомобілем, який дозволить охопити найбільшу кількість пам’яток і пляжів, яких близько 120-ти. Також на Менорці гарно розвинене автобусне сполучення.

Іспанія Менорка Сьюдадела

В якості прикладу ми проклали маршрут подорожі зі столиці Менорки міста Мао (або більш популярна назва Маон). В Мао знаходиться один з найбільших портів острова і єдиний аеропорт. Перше, що впадає в очі, в Мао – це розташування міста на березі мальовничої затоки, що власне і дозволило побудувати там великий порт. Поруч з портом розташовані кав’ярні, крамниці і транспортна інфраструктура. Особливо гарно це місце виглядає, коли до порту заходить великий круїзний лайнер.

Іспанія Менорка Маон

На сході Мао на півострові Ла Мола розташована однойменна фортеця середини XIX століття, друга назва – фортеця Ізабелли II. Монументальна споруда фортеці дуже гарно зберіглася до наших часів і зараз є одним з популярних місць для екскурсій і прогулянок.

Іспанія Менорка Маон

В Мао ще можна відвідати замок Сан-Феліпе XVI століття, майдан Еспланада, Тріумфальну арку Сан-Рок XVI століття, церкву Святої Марії, ратушу Мао, церкву Сан-Франциско, військовий музей і музей Менорки, руїни поселення Талаті-де-Дальт, якому близько 3000 років, а ще завод з виготовлення джину, де можна дізнатися про технологію виробництва і придбати найкращі сорти цього напою.

Іспанія Менорка

На північ від Мао розташований природний парк s’Albufera des Grau – дуже гарне місце для спостереження за дикими птахами, відпочинку на природі і на чудовому пляжі Platja Es Grau. Північну частину парку прикрашає маяк Фаварітса на однойменному мисі, з якого відкривається прекрасний вид.

Іспанія Менорка Фаварітса

Далі на північ розташований один з найпопулярніших пляжів Менорки Playa Arenal d’en Castell в містечку Аренал-ден-Кастель. Пляж знаходиться всередині тихої бухти і оснащений усім необхідним для комфортного відпочинку.

Іспанія Менорка

Менорка відома не тільки своєю природою, а й традиційними селищами і містами, в яких можна помилуватися цікавою архітектурою, прогулятися тихими вуличками і посидіти з місцевими у кав’ярні. Практично в центрі острова розташоване таке містечко Меркадаль, а поруч з ним найвища на Менорці гора Монте Торо. Хоча гора заввишки лише 358 метри, але з верхівки відкривається панорама практично на цілий острів. Також на горі розташовані статуя Христа, що нагадує відому статую в Ріо-де-Жанейро, і монастир Santuario de la Virgen del Toro XVII століття.

Іспанія Менорка млин

Північне узбережжя Менорки порізане мальовничими скелястими бухтами. На березі бухти Cala Cabra Salada знаходиться затишне містечко Форнеллс з невеликим історичним портом і однойменною фортецею у вигляді круглої вежі. На захід від Форнеллса розташоване селище Platges de Fornells з гарними пляжами і аквапарком Carema Splash Park.

Іспанія Менорка Форнеллс

Рухайтеся на захід уздовж узбережжя до пляжу Playas de Cavalleria – тихого і мальовничого місця для відпочинку. Пляж знаходиться біля мису Кап-де-Кавальєрія, найпівнічнішого на Майорці. У північній частині мису розташований однойменний еко-музей і маяк. З навколишньої від маяка території відкривається прекрасний панорамний вид. Якщо проїхатися на захід від мису, то можна відпочити ще й на чудовому пляжі Cala Pregonda.

Іспанія Менорка Кап-де-Кавальєрія

Далі на захід розташований один з найгарніших пляжів Cala del Pilar. Його особливість у неймовірному поєднані червоних скель, жовтого піску, зелених рослин і лазурового моря.

Іспанія Менорка Кала Прегонда

На північному узбережжі є ще два місця, куди варто заїхати – пляж Cala Algaiarens і містечко Кала Морель з гарними пляжами і археологічною пам’яткою – некрополісом Necròpolis de Son Morell Nou.

Іспанія Менорка Кала Морель

Таким маршрутом можна доїхати з Мао до другого за значенням міста Менорки – Сьюдадели. Воно розташоване на протилежному від столиці боці острова і в ньому теж є порт, куди припливають пороми з Барселони і сусідньої Майорки. Історична частина Сьюдадели складається з прекрасних взірців архітектури XVII-XIX століть. В центрі міста заборонений автомобільний рух, тому кожен турист має змогу спокійно прогулятися і побачити центральний майдан Борне, кафедральний собор Сьюдадели XIII століття, фортецю губернатора з руїнами старовинних бастіонів.

Іспанія Менорка Сьюдадела

Околиці Сьюдадели потішать чудовими пляжами Cala Santandria і Cala en Forcat, мальовничим мисом Pont d’en Gil з природною скелястою аркою.

Іспанія Менорка Pont d'en Gil

За 6 км від міста на схід обов’язково потрібно завітати до копалень Pedreres de s’Hostal. У цьому місті видобували прекрасний білий пісковик, основний будівельний матеріал на Менорці. Після закриття видобутку копальні перетворили на тематичний центр, у якому побудували справжній лабіринт, середньовічний сад з орхідеями.

З Сьюдадели тримайте курс на південь острова до селища Кала-ен-Бош, де розташований маяк Artrutx і аквапарк Aquarock Kartingrock.

Іспанія Менорка

Південне узбережжя також може похизуватися прекрасними пляжами – Cala Turqueta, Cala Macarella, Cala Galdana, Cala Mitjaneta і Cala de Trebalúger. Всі вони розташовані у тихих бухтах і оточені скелями, а вода моря на цих пляжах має прекрасні лазурові відтінки.

Іспанія Менорка море

З пляжу Cala Galdana прокладена пряма дорога до містечка Ферреріас, всередині острова. Воно відоме виробництвом фірмового сиру і виробів зі шкіри. Щосуботи в Ферреріасі місцеві влаштовують базар, тому завітайте туди і зможете придбати смачні та корисні гостинці.

Іспанія Менорка

Повертайтеся на південне узбережжя в містечко Сон Боу, де знаходиться однойменний найдовший золотий пляж Менорки та археологічна пам’ятка Basílica de Son Bou.

Іспанія Менорка

Між Сон Боу і курортом Кала-ен-Портер можна заїхати до двох археологічних пам’яток Dolmen de Ses Roques Llises і So na Caçana. На курорті на вас чекає прекрасний пляж і мальовничі бухти, а на одній зі скель унікальна кав’ярня Кава-ден-Чорой. З Кала-ен-Портер також зручно відвідати ще одне містечко всередині острова Алайор.

Іспанія Менорка Кава-ден-Чорой

Ви вже на фінішній прямій, але на вас ще чекає курортне містечко Бінібека, одне з найгарніших на Менорці. Воно розташоване лише за 11 км на південь від Мао. Це невелике рибальське поселення зберігло автентичний вигляд, класичну архітектуру і спокійне життя.

Іспанія Менорка

Перед поверненням до Мао відпочиньте на ще одному чудовому пляжі курорту Пунта-Прима.

Іспанія Менорка

Менорка відома місцевим вином, яке гарно доповнює місцеву кухню. Наприклад, за 10 хвилин поїздки на південь від Мао знаходиться виноробня Bodegas Binifadet, на якій організовують екскурсії і дегустації найкращих сортів вина.

Іспанія Менорка

Цікава відмінність Менорки від інших Балеарських островів полягає у тому, що місцеві мешканці зі стародавніх часів займаються розведенням коней. З цими тваринами пов’язана культура, традиції і життя менорців. Для туристів пропонують різноманітні прогулянки верхи, а ще влаштовують фестивалі і свята також з участю коней. Тому під час поїздки доповніть враження від цього острова, спробувавши себе у ролі вершника.

Іспанія Менорка

Ібіца

Назва цього острова в українській мові має кілька варіантів і звучить як Ібіса, Ейвісса та Ібіца. Кожен з них має право на використання, тому ми зупинимося на популярному варіанті – Ібіца. Розташований острів рівно з протилежного від Менорки боці свого більшого “брата” Майорки. На Ібіцу курсують пороми з Барселони, Валенсії та Денії, а також з сусідніх островів. Ібіца за розмірами не набагато менша за Менорку, тому на її огляд можна планувати приблизно той самий час своєї відпустки. Проте, за характером відпочинку Ібіца зовсім інша. Там теж можна знайти тихі місця і побайдикувати на березі моря з родиною, але на Ібіцу їдуть переважно для молодіжних, модних і гомінливих розваг. Острів просто насичений різноманітними кав’ярнями, ресторанами, клубами і розважальними закладами, що робить його наймоднішим курортом Європи. Не позбавлена Ібіца і історичних пам’яток, які гарно доповнять загальне враження від острова, а пляжі Ібіци мало чим відрізняються від пляжів на інших Балеарських островах, тобто вони дуже гарні.

Spain Ibiza

Маршрут подорожі ми проклали з однойменної столиці, але, щоб не плутатися, будемо називати її Ібіса. Там знаходиться один з портів і єдиний на острові аеропорт. Історія острова і Ібіси дуже багата на події, що не могло не відобразитися на вигляді міста. Поруч з портом розташований історичний район Дальт Віла, фортечні споруди Старого міста, кафедральний собор Ібіци, археологічна пам’ятка некрополь Пуч-де-Молінс, романтичний і затишний майдан Вара-де-Рей, а також музей сучасного мистецтва і історичний музей Мадіна Ябіса.

Іспанія Ібіца

На півдні Ібіси знаходиться модний район Плая-ден-Босса з розкішними готелями, модними клубами і кав’ярнями, аквапарком Aguamar Water Park і однойменним найдовшим пляжем на острові. Найпопулярніший в Європі нічний клуб Pacha також розташований в Ібісі, північніше від порту міста. Там же знаходиться і популярний пляж Таламанка, де збираються туристи не тільки для відпочинку, а й для розваг і тусовок.

Іспанія Ібіца Плая-ден-Босса

Якщо виникне бажання втекти від гомінливого життя Ібіси, то сідайте на пором і вирушайте на сусідній острів  Форментера. На території острова розкидані традиційні маленькі села, а узбережжя ряснить майже дикими пляжами і тихими мальовничими бухтами. Острів можна об’їздити на автомобілі або велосипеді, який дозволить вам побувати у віддалених куточках. На півдні і сході острова розташовані маяки, з яких відкриваються чудові панорами на море.

Іспанія Ібіца Форментера

Лише за 10 хвилин поїздки від Ібіси всередину острова розташоване гарне селище Сан-Рафаель і одна з найгарніших на Ібіці церква Са-Рафаеля кінця XVIII століття.

Іспанія Ібіца

У південній частині Ібіци, за 10 км від столиці знаходиться природний парк і пляжі Сес-Салінес, одні з найпопулярніших на острові. Пляж завдовжки близько 1 км гарно пристосований для відпочинку, налічує ресторани з видом на море, кав’ярні і центри розваг. Зі східного боку пляжу розташована фортечна вежа Torre De Ses Portes 1749 року. Шлях зі столиці до Сес-Салінес пролягає через діючі соляні озера, що само по собі цікава пам’ятка Ібіци.

Іспанія Ібіца

Далі рухайтеся на захід Ібіци до таємничої бухти Атлантида або офіційна назва бухта Са-Педрера. Знаходиться бухта на території заповідника Кала д’Хорт і здобула популярність через неймовірні краєвиди на узбережжя і сусідні невеликі острови Ес-Ведра і Ес-Ведранел. Біля бухти колись видобували будівельний матеріал для міст Ібіци, а у XX столітті місце стало популярне серед хіпі, які залишили з того часу скульптури і статуї з каменю. На півночі Кала д’Хорт розташований однойменний чудовий пляж, на якому можна відпочити після екскурсій до бухти.

Іспанія Ібіца бухта Атлантида

Проклавши маршрут далі на північний захід, варто побувати на чудових пляжах Кала Таріда з лазуровою водою і невеликими надводними рифами, з яких можна попірнати.

Іспанія Ібіца Ес-Ведра

На північ від Кала Таріда розташовані дві незвичайних пам’ятки Ібіци – сучасний монумент “Час і простір – швидкість світла” або “Стоунхендж Ібіци” та креативний витвір “Двері Кала-Льєнтія”, який складається з двох дверей різного розміру. На шляху до Сант-Антоні-де-Портмані завітайте ще на чудові пляжі Комте і пляжі Кала Басса – одних з найгарніших на острові.

Іспанія Ібіца

Таким маршрутом можна доїхати до міста Сант-Антоні-де-Портмані, другого за значенням міста на Ібіці, у якому теж розташований порт, куди прибувають пороми з материка. В Сан-Антоніо (як називають місто самі мешканці) можна подивитися на історичну церкву міста, історичний район Са-Пунта-дес-Молі і культурний район Молі-ден-Сімо, а також унікальний акваріум Кап-Бланк, який розміщений всередині природної печери з підземним озером. Серед пляжів поруч з Сан-Антоніо відзначимо Кала-Грасіо і Кала-Салада.

Іспанія Ібіца Сант-Антоні-де-Портмані

Саме в Сант-Антоні-де-Портмані знаходиться напевно найвідоміша кав’ярня Європи Café del Mar, з якого відкриваються найромантичніші краєвиди на острові і найдивовижніші заходи сонця.

Іспанія Ібіца Café del Mar

На північ від міста варто побувати на оглядовому майданчику Mirador Las Puertas del Cielo з якого відкривається вид на “небесну браму” – природну скелясту арку, що стоїть навпроти мальовничої бухти.

Іспанія Ібіца

Наступна зупинка на курорті Порт-де-Сан-Мігель, на північному узбережжі Ібіци. Там розташований дуже цікавий пляж Кала Беніррас, який здобув популярність завдяки виступам хіпі-барабанщиків і веселій неповторній атмосфері. На курорті також знаходяться печери Кова-де-Кан-Марса, до яких туристам організовують цікаві екскурсії серед підземних озер, сталактитів і сталагмитів, що з часом змінюють свою форму.

Іспанія Ібіца

У найпівнічнішому регіоні Ібіци знаходиться популярний курорт Портінач з прекрасними пляжами Cala De Portinatx і однойменним маяком, з якого відкривається дуже гарний вид.

Іспанія Ібіца Портінач 

На північному сході Ібіци знаходиться невелика печера Кова-де-Куллерам, куди приходять для поклоніння богині родючості і процвітання Таніт. Недалеко від печери розташований історичний маяк Пунта Гросса середини XIX століття, з нього відкривається гарний вид на море і прогулянка до маяка – це своєрідна пішохідна пригода.

Іспанія Ібіца Кова-де-Куллерам

Рухаючись з Пунта-Гросса на південь у бік столиці острова, потрібно побувати на пляжі Айгуа-Бланка. По-перше, це чудове місце для відпочинку, а по-друге, там знаходиться унікальна скеля Ес-Пальєр-ден-Камп – монолітна природна вежа на березі моря.

Іспанія Ібіца берег

Ми вже неодноразово згадували про хіпі, адже завдяки цьому популярному руху другої половини XX століття Ібіца і перетворилася на популярний курорт і місце для розваг. На сході острова є цілий хіпі-ринок Пунта Арабі, де можна придбати яскравий традиційний для хіпі одяг, взуття, прикраси, сумки і навіть ювелірні вироби, а ще гарно розважитися під час знайомства з культурою хіпі.

Іспанія Ібіца хіпі-ринок Пунта Арабі

Хіпі-ринок знаходиться на півночі ще одного популярного курорту Санта-Еуларія. В місті розташовані етнографічний музей Ібіци, гарна біла церква Пуч-де-Місса XVI століття і прекрасні пляжі з лазуровим морем.

Іспанія Ібіца Санта-Еуларія

Хоча Ібіца і має репутацію гомінливого курорта, але практично кожен мандрівник зможе знайти на ній місце, у якому зможе цікаво і незабутньо провести відпустку.

Щоб забронювати або отримати більше інформації про готелі та оренду авто, клікніть у надані нижче скріншоти або лінки.

Готель

На час подорожі знайшли для вас кілька прикладів гарних готелів:

Аренал-ден-Кастель (Менорка) – 3* White Sands Beach Club by Diamond Resorts

White Sands Beach Club by Diamond Resorts

Сон Боу (Менорка) – 4* Valentin Son Bou

Valentin Son Bou

Ібіса (Ібіца) – 3* Hostal Molins Park

Hostal Molins Park

Сант-Антоні-де-Портмані (Ібіца) – 3* Invisa Hotel Es Pla

Invisa Hotel Es Pla

Вказані на сторінці ціни є дійсними на момент публікації промоційної пропозиції. Пам'ятайте, що ціна може бути вищою або нижчою, ніж та, яку ви бачите на скрінах. На жаль, добрі промоції і акційні ціни швидко закінчуються. Якщо ви хочете скористатися з акційної ціни, опублікованої на нашій сторінці, вам треба досить оперативно після публікації тексту перейти за лінками на сторінку нашого партнера, який пропонує знижені ціни. Щоб не прогавити акції на цікаві для вас авіаквитки і тури, радимо вам створити аккаунт на сторінці У відпустку і отримувати миттєві повідомлення про найдешевші квитки і подорожі. Також можете підписатися на наш канал в Telegram.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей